Vem bör sitta bakom lås och galler?

Vår uppfattning i Sverige är väl att det är brottslingar som ska sitta bakom lås och galler. Här i Peru är det dom vanliga människorna som sitter bakom lås och galler för att skydda sig mot kriminella som finns ute på gatorna.

På bilden ser ni vår gallerport och i bakgrunden vårt sovrumsfönster som även det är försedd med stålgaller.Den andra bilden visar vår gallerport sedd från vårt sovrumsfönster. Men trots galler och lås fick Marisol ändå uppleva två skräckfyllda nätter innan mysteriet löstes upp.

Port   fonster

Båda gångerna var Marisol ensam hemma. Vad som hände första gången när hon låg sov mitt i natten var att hon vaknade av ett våldsamt brak och kände glassplitter som yrde runt i rummet. Någon, en yngre man, hade kastat en knytnävsstor sten från gatan rätt in i vårt sovrumsfönster. Den gången avlägsnade sig mannen ganska snabbt. Marisol var dock väldigt skärrad. Hon talade med polisen nästa dag som trodde att det var en så kallad spejare som kollar om folk var hemma eller ej. Den gången utgick ifrån att det nog var en engångsföreteelse. Det var dock fel och efter några månader kom upplösningen av dramat. Åter var Marisol ensam och sov i lungan ro när hon än en gång bryskt väcktes av samma våldsamma oväsen som förra gången. Den här gången försvann dock inte den berusade mannen utan sparkade och ryckte i porten och skrek hotelser så högt han kunde. Han skulle ha tag i Philip som tydligen älskade med hans fru. Philip som bodde i lägenheten innanför vår var inte hemma. Men husets ägare en äldre man (i min ålder) gick ut till porten och talade med den berusade och upprörde mannen. Efter en längre diskussion gav den försmådde mannen upp och försvann just innan polisen kom till platsen. Ägaren ringde då efter Philip, en yngre släkting till honom, och tvingade honom att berätta sanningen för polisen. Polisen arrangerade några dagar därefter ett möte mellan Philip och den förmådde. Förhoppningsvis redde man upp saker och ting så att vi slipper nya stenar i vårt sovrumsfönster.

Första bilden nedan illustrerar var stenen kom in genom fönstret. Nästa bild illustrerar den förmådde mannen och vad han skrek samtidigt som han slog stenar mot portens lås och sparkade på porten.

Stenfonster    hotar