Mannen som slutade röka!

sexy-Jessica-Jane-Clement-135_large

 

Är man jämngammal med mig så minns man Tage Danielssons film och Gösta Ekmans fantastiska rolltolkning av mannen som slutade röka.

Den 15 september drömde jag att jag slutade röka. Det var lätt i drömmen. Jag kopplade helt enkelt av och väntade på att suget efter nikotin försvann vilket tog ca 2 minuter.
När jag vaknade kändes det som att det kanske var värt ett försök. Rökte upp mina sista tre cigaretter och väntade på nicotinsuget. Mycket riktigt kom det men försvann ganska snart när jag kopplade av och försökte tänka på annat.. Jag hade inga som helst hjälpmedel och blev förvånad över att det gick så lätt.

Läste på Internet om alla avvänjningsbesvär och om alla positiva effekter som skulle komma med tiden. Bland besvären uppgavs att  man skulle kunna få problem i näsa och hals eftersom bakteriefloran ändras när man slutar röka. Jag hade dock inte förväntat mig det som skedde med mig.

snuva

Näsa, Öron, Hals, Ögon.

Efter två veckor fick jag nästäppa och värk i gommen. Efter en vecka med nästäppa sprack båda mina trumhinnor när jag snöt mig och jag fick öroninfektion i båda öronen. En penicillinkur på åtta dagar rättade till öronen och näsan började kännas bättre och jag börjar känna mig optimistiskt. Men då fick jag infektion i luftrören och en hosta som överträffar allt jag haft tidigare i mitt liv. Det tog nästan två veckor att bli kvitt hostan trotts all slags hostmedicin. Nu måste det ändå vara över tänkte jag. Men tusan heller. En natt får jag plötsligt en stark klåda i ögonen. Somnade inte förrän tidigt på morgonen. När jag vaknade efter några timmar fick jag inte upp mina ögon. Fumlade ut på toaletten och sköljde ögonen med vatten. Det kändes som om jag hade torkat klister i ögonvrån. När jag väl fick upp det ena ögat såg jag att ögonen klistrats igen av något vitt goja som hårdnat. Det visade sig vara döda bakterier. Ögonen var röda och sved. Ögondroppar med antibiotika fixade detta på fem dagar.

Under denna period har jag känt mig vek och håglös. Vistats den mesta tiden i säng och började fundera på om det var vettigt att sluta röka när man snart ska fylla sjuttio år. Men ett negativt symtom som jag känt en längre tid, nämligen starkt försämrad blodcirkulation framför att i benen som fick mig att frysa om låren vid drag trots 25-30 graders värme var avgörande för mitt beslut. I dag har blodcirkulationen redan förbättrats avsevärd. livsgnistan har återkommit och det känns som att jag kommer att klara av det även om suget efter en cigarett fortfarande dyker upp då och dom men allt mer sällan.

Min fru har skött mig som ett barn under dessa sex veckor och jag har känt mig bortskämt många gånger.

Välkomsten-Peru-2009-300x257

 

Jag har ju en längre tid satt ut en formel på Facebook och förklarat att nog ingen kan lösa innebörden. Den var mest för att peppa mig själv. Bara min dotter visste innebörden och har uppmuntrat mig starkt.

I Dag skulle den se ut så här 60/1260/12600=?/?/?
Helt enkelt: 60 rökfria dagar/ 1.260 icke rökta cigaretter/ 12.600 inhalationer i lungan mindre. 

Av tidigare erfarenheter vet jag att faran inte är över och kanske altid kommer att lura i Vassen. Men den här gången känner jag mig mera motiverad än någonsin. Därför vågar jag offentliggöra detta.

Bättre sent än aldrig även om det kan kosta på. Eller hur?