Mycket ska man höra innan öronen trillar av?

Mancora kanske något över det vanliga.

Ljud1

Ett kort besök i Ecuador och en båttur i mangroveskogen med sina otaliga fåglar…

mangrove

Efter Ecuador och Tumbes i norra Peru har vi stannat till i orten Mancora. Mancora är Peruanernas motsvarighet sommartid till Praia de Copacabana i Brasilien. Just nu är det vinter men temperaturen är ändå omkring 30 grader mitt på dagen.

bad

Betydligt soligare och varmare än i Lima. Lågsäsongen gör att det är gott om plats på stranden och restaurangerna är kusligt tomma. Trots det så är priserna det dubbla jämfört med Miraflores i Lima.

Solnedgång

Även om solen skiner så ser jag mörka moln vid horisonten. Det mörkaste av dem är nog Svenska kronans kursutveckling. Har regelbundet följt diverse svenska valutaprognoser som ständigt spår en uppgång för kronan. Kronans värde har dock sjunkit med 12 % gentemot den peruanska valutan på 1,5 månader. Tänk dig att du plötsligt skulle få en lönesänkning med 12%. Europa är visst i gungning.

Valuta

Ett annat åskmoln är ljudföroreningen här i Latinamerika. Ett svenskt åskväder är en ren njutning ljudmässigt (och dessutom alltid övergående) jämfört med den ljudvall som man ständigt har omkring sig. Varje liten kvartersbutik, restaurang med lite självaktning har en musikanläggning som en normal Svensk rockgala. Butikerna och restaurangerna ligger sida vid sida längs med turistgatan i Mancora. Man har således alltid ett tiotal olika latinska orkestrar parallellt i sina öron vilket får min tinnitus att nå nya höjder. Ljudnivån är även maximal i taxibilar, bussar, kasinon och toaletter.

Band

Även människorna här har en helt annan ljudnivå än man är van vid hemifrån och till råga på allt så talar de spanska. Särskilt kvinnorna utnyttjar sina röstresurser väldigt väl. Varje gång som jag stått i kö i en butik och väntat på min tur och just ska tala om vad jag vill köpa så kommer det alltid en latinska som högljut gör sin beställning redan vid entrén. Avancerar snabbt och tränger mig smidigt åt sidan. Har försökt med ett lågmält ”excuse” vilket i regel resulterat i en förvånad blick. Troligen har kvinnor enligt lag rätt att gå före i alla köer. Dom tycks inte se mindre djur än elefanter. Dessa situationer passar min tålmodiga läggning perfekt.

bablar

Vårt trevliga lilla hostal har ingen musikanläggning men på eftermiddagen spelar näraliggande restauranger så högt så det känns som om en gala pågår i vårt rum. Dom slutar dock i regel att spela vis 3 tiden på natten så vi får några timmars sömn innan gymmet bredvid kör igång med en gruppgymnastik kl 8-9 på morgonen. Den ljudanläggningen går inte heller av för hackor. Då går vi ner till den mindre utnyttjade stranden där vågornas brus tar över och skänker en behaglig känsla.

strand

Inte utan att man saknar normalsvensken ibland.

tystnad350